miércoles, 27 de octubre de 2010

Asturies- Galícia


Dia 27 d’octubre de 2010

Ahir vaig fer el periple asturià, les quals es troben connectades en bus amb freqüències continuades (cada 10 minuts) i directes (durada: 25 minuts), una avantatge per aquells que no vulguin agafar cotxe de lloguer...

Avilès: Ciutat originàriament portuària relegada a tercera categoria, industrial i poc a oferir al visitant, bé, excepte que disposa d’un centre històric agradable amb visita guiada programada per Informació Turística. Mirau si trobau la imatge de la monstruosa... us agradarà, al igual que la plaça del mercat (única!!!).

Gijón o Xixón: Ciutat dinàmica, oberta al turisme, amb moltes activitats recomanades (volta en bici; visites històriques amb audioguies, jardí botànics, museus, platges.....) llàstima que el centre històric “cimadevilla” només conserva poca arquitectura amb valor històric. Us recoman la “Gijón Card” que us permetrà reduir el cost econòmic de la vostra estada a Xixón.  Visita recomanada: Museu de la industria minera o siderúrgica... llàstima que no vaig tenir temps d’anar-hi però prometia.

Oviedo o “la vetusta”: la ciutat on “Clarín” es va inspirar per escriure “La Regenta” disposa d’una arquitectura més noble i de nombrosos monuments a visitar... però en la Oficina de Turisme la informació que us proporcionarà es bastat decadent, almanco, en comparació amb Xixón.

Bé... destacar tres aspectes:

-         Un asturià se sent molt orgullós de la seva terra, i en especial de la seva gastronomia “Les faves” o “La Sidra” o multitut de plats més... però amb un  toc d’atenció....... duc 4 hores fent la digestió del plat de faves..... uffff... me sent pesat.
-         El periple asturià està densament poblat i industrialitzat.... per tant, res de ciutats romàntiques perdudes darrere dels “Picos d’Europa”
-         Hi ha un intent per part de les autoritats locals i autonòmiques de recuperar l’idioma “bable”. Així per exemple la informació administrativa (exemple: senyals d’ubicació, informació en els busos urbans o anuncis en els mitjans de comunicació públic) ho trobareu en bable.... endavant per la recuperació de les senyes identitàries pròpies asturianes. Ara bé, m’entristeix pensar que encara existeixen elements amb la societat política mallorquina que fan demagògia amb el català, no reconeixent la unitat de la llengua, amb un intent de rapinyar 4 vots .... Per tots aquest indesitjables els he dic: Mallorca té una llengua viva fruit de l’ús ininterromput de generacions, un català dolç que enamora als nousvinguts i se sustenta orgullosament pels mallorquins. Cada intent de denigrar-la (Ex: nous intents de eliminar la Llei de Normalització Lingüística segons declaracions radiofòniques d’un home que ha fracassat culturalment i que no mereix càrrec de president), reforça el meu sentiment gloriós mallorquí i m’empeny a continuar lluitant per la mateixa causa que ho fan els asturians.... (Viva el Asturianu i visca Mallorca).No hay comentarios:

Publicar un comentario