viernes, 22 de octubre de 2010

Gÿor


Dia 22 d’octubre de 2010

Temperatura:  10/11 graus diürna
Temps segons la finestra del hotel: bastant acceptable “sol”.

Sortim amb tren des de Budapest a Gÿor (Nord oest de Hongria)... Alerta si viatjau en aquest mitjà de transport perquè es revisa acuradament que agafeu el vagó i seient correcte. (adjunt foto de referència per facilitar la traducció: “Kocsi= vagó” i “hely= nombre de seient).

A l’estació central hi ha unes gitanes que semblen revisores de tren (per les seves vestimentes) i se n’encarreguen de guiar-te a l’andana “correcte o no”, això sí “pagando serás feliz”.... molta cura!!!!

Gÿor te unes contradiccions que la fan atractiva:

Per una banda, hi ha un centre històric molt bé conservat, amb carrers empedrats i arquitectura típica de l’Europa Central (amb els serveis turístics a l’alçada de l’indret; en aquest sentit us recoman l’Éderrem “Restaurant” que fa cap de cantó de la plaça principal “Széchenyi Ter” Excel·lent qualitat a preus ridículs: per cada plat podrien menjar dues persones, no demaneu massa). Adjunt foto diürna.

Per altra banda, és contraposa amb la cara més nefasta de l’època comunista, ja que més enllà de l’estació ferroviària s’estén una xarxa de blocs de ciment comunistes que evidencien manca de harmonia amb la construcció tradicional.

Gÿor mereix que la dediqueu un dia sencer per les sorpreses a descobrir. Destacaria per exemple el parc aquàtic termal (amb tobogans, piscines amb corrents fortes, piscines ubicades en cambres fosques amb el sostre estrellat que conviden a la relaxació, piscines exteriors i interiors, circuits, saunes, etc, etc, etc...) Recordau que aquí les aigües son termals a temperatura de 36 o més graus.

A 20 km de Gÿor també trobareu l’abadia de Pannonhalma (Declarat Patrimoni Mundial per la Unesco).... on una cinquantena de monjos benedictins (amb les regles de “ora et labora”) desenvolupen les seves funcions dedicades a l’ensenyança dels escolars. Nota: el vídeo introductori ho tenen en moltes llengües com per exemple el portuguès... però no en el idioma que empram la majoria de mallorquins a nivell internacional, és a dir, el castellà...  La seva biblioteca destaca per la seva grandària i per les incalculables obres existents en els seus prestatges i que em varen reconduir en pensament a les escenes de la pel·lícula “El nom de la Rosa” d’Umberto Ecco.

Per arribar en bus a l’abadia heu de prendre l’autobús de l’andana número 11 de Gÿor, que té una freqüència de 30 minuts... durada del trajecte 40 minuts. Alguns busos aturen a la porta mateixa de l’abadia i altres al poble situat a la falda de la muntanya del mateix nom que l’abadia, on hi ha uns 15 minuts de camí fins arribar a dalt de tot (no hi ha pèrdua).

PD: Pannonhalma traduit de l'hongarès vol dir  "Muntanya de Panonia", recordant que Panonia era unes de les provincies fronteres de l’imperi romà.

Bé... demà tornam a Bratislava en bus (andana 2, 8.30 hores) per agafar el vol de tornada a Mallorca a les 20 hores... esper que hagueu tengut unes bones lectures i us hagi servit per programar el vostre viatge... adéu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario