miércoles, 24 de noviembre de 2010

Rio de Janeiro: segura???

24 de novembre de 2010... (40 euros gastats en sucs .... i histèria social)
Zona Nord: suburbis, faveles, perillositat.
Zona Centre: Transició
Zona Sur: Tranquil·la i pacificada.

Ja de bona hora sortim a passejar i la primera impressió és d’atordiment en veure les notícies sobre els disturbis de Rio. La gent neguitosa s’afanya en comprar els diaris, en veure les notícies, en escoltar la ràdio i com no... en parlar del tema omnipresent!
Nosaltres ho vivim amb molta normalitat al manco al principi (això és cosa dels suburbis – pensam-), així que auh idò cap al Pâo de Açucar caminant des de Botafogo (45 minuts). Per arribar en aquesta muntanya emblemàtica de Rio o de Brasil en general hem hagut de pagar uns 44 euros en telefèrics, primera embranzida a la nostra butxaca!!!!!!!!!!, però val la pena sentir el  Brasil sonhador e namoradiso. No hem tengut sort amb les vistres, doncs una brusquina aferradissa ens ha acompanyat al puig do Paô de Açucar i ens ha impedit tenir una imatge clara de la ciutat. Malgrat això, la Badia de Rio és sens dubte una de les més belles, sinó la més bella del món ... (ho degué semblar als primers navegants que hi arribaren  i ho trobaren sense sap edifici ni gratacels)
Acabada la visita ens dirigim en metro cap al centre ciutat per dinar a la mítica confiteria centenària de Colombo, tot un símbol carioca. La nostra sorpresa en sortir de la boca subterrània va ser trobar unes grans avingudes amb gratacels envellits... -ens fa pensar en imatges d’una decadent Nova Iork-.
La sensació del centre és més tensa que la discernida Botafogo (Zona Sur). Aquí ja no és veuen caminar madames elegantment vestides i perfumades, enjoiades i somrients. Sembla que la classe obrera es concentra en la zona central.... i poc després ho constatam al trobar el mega mercat carioca ubicat en carrers de cases antigues paral·lels a les avingudes .
El barri de cases colonials del centre s’ha preservat – encara que estigui en decadència - en gran part gràcies al comerç existent, i sobretot pel poc interès que havien demostrant les autoritats carioques en transformar un barri deprimit (diguem com la zona històrica de Palma en els anys 70 i 80).
Les successives quadres de finals invisibles s’ha reconvertides en el gran Bazar, això sí... això no és un mercat musulmà acolorit d’espècies o perfumats amb azahar ni altres aromes... Aquí predomina l’electrònica i el tèxtil, i entre una botiga i botiga, qualque lanchonete o esglesiona que fan de descans visuals. Costa creure que per la nit aquesta zona quedi deserta i només estigui regentada per bandes de delinqüents...  per què a les 15.00 hores hi ha una gentada de por!
Durant tot el dia hem fet aturades per prendre deliciosos sucs de fruites – morango, larança, maçá, abacaixi, banana, etc, etc... i és que Rio és la ciutat del suc i no hem de deixar de perdre aquesta oportunitat. Ens n’hem fet un fart!. Deliciosos, gustosos, el gust de la natura al nostre paladar. Què bo aquest de laranja e morango (maduixa) degustat fresquet per sopar.
Cal dir que durant l’horabaixa ens ha entrat una espècie d’histèria en veure   policies amb guardapits antibales i fortament armats, carrers tallats amb tanques metàl·liques i com no! les darreres noves en la televisió sobre les zones problemàtiques de Rio... nosaltres estam situats en un perímetre de seguretat però envoltats de revoltes, o sigui, aïllats! Ja son més de la vintena de morts, però el que més ens ha impactat son els òmnibus cremats amb direcció a la rodoviâria. Us recordant que d’aquí dos dies n’hem d’agafar un cap a Paraty!
Rio és una de les ciutat més perilloses del món? Per ventura és una afirmació confirmada però en dia d’avui encara som vius i sense incidents, i això que hem passejats carteres i càmera fotogràfica. Per acabar el dia de certa psicosi veim les notícies locals per observar que aquesta nit han continuat els atacs dels criminosos i bandes incendiant cotxes, bussos i disparant pels carrers contra rivals i la policia militar. Veurem demà el balanç de la violència. El govern federal i fins i tot la marina estan estudiant ajudar la ciutat a tenir els brots anomenats ‘terroristes’ sota control ...
Rio sota l'atac de les bandes!

Pâo de Açucar: Zona Sur

Vistes de Rio des del Pâo: Zona Sur

Decadent Nova Iork: Zona Central

Mercat "Bazar" de Rio: Zona Central


Confiteria Colombo: Zona Central

2 comentarios:

  1. ...sempre se a de anar alerta però tampoc es per tant... com sempre le mitjans de comunicaciò se "pasan"...

    ResponderEliminar