miércoles, 20 de julio de 2011

Ani i Kars

20 juliol KARS (6 dies i tornem)
La ciutat fantasma. Armènia i el que fou i podria haver estat.
Aquest dia comença a Kars després de les pluges i tempestes del dia anterior. Atès que ens trobam en un hotel bonet, nou i caret, i tenim hammam modern amb sauna, començam el dia amb una sessió de calentor. Fa una temperatura molt més baixa (entre 22-28 graus) en aquesta part prop del Caucas i un poc de sauna va bé per iniciar amb relax el dia. I donat que ens trobam en el paradís de la mel, ens feim portar un 1kilo de iogurt per prendre amb la mel embrescada que hi ha per berenar. I tot amb la vista de la fortalesa de Kars de 1215 i plaça forta otomana dins la ruta de la Seda. I la primera ciutat pròpiament fundada dins Turquia per les tribus turques que així se’n deien.
Ens hem d’adreçar avui a Any, a 42 km de Kars. Cap allà ens encaminam i veim que farà solellet en aquesta part. Contemplam estepes llargues i verdes, espargides aquí i allà per nòmades i ramats de cabres i vaques que pasturen. Ja hem arribat a les murades d’Any. Ciutat emmurada ja creada dins la ruta de la seda el 1064. Color terrós i runes ja a l’entrada. I dins veim l’espai que ocupà una volta la ciutar armènia que fou una vegada d’Armènia i que ara queda just al límit de la frontera de l’actual república d’Armènia, abans dins la Unió Soviètica. A l’altra part del cabdalós riu es veuen el fil de ferro i les torretes de vigilància.
Començam l’itinerari per les runes que queden de la ciutat armènia que presenta un aspecte fantasmagòric de civilització perduda. Queden les runes de les esglèsies i mesquides. S’aixequen dins el desert de la resta del terreny, excepte per alguns carrers on es perceben els espais de les botiguetes. Dins les capelles i esglésies armènies que porten mil anys en existència i que ara presenten l’erosió del temps i de l’abandó de la ciutat per raons que hem d’aclarir però que relacionam amb el genocidi armeni per part dels darrers dirigents otomans i de l’exèrcit turc en vistes a la seva aliança amb la Rússia zarista i el seu intent de controlar els cristians ortodoxos dins l’imperi turc i de trobar una sortida a la mediterrània per tal d’exercir la seva influència de potència pre -Primera Guerra Mundial. Val a dir que la república turca encara nega l’extermini de 850000 armenis i que és un tema que encara crea fricció en les relacions internacionals de Turquia amb els països de la Unió Europea. El genocidi armeni fou el model que utilitzà Hitler per atiar l’antisemitisme i engegar el genocidi dels jueus. ‘Qui se’n recordarà del genocidi armeni?’ es cita sovint que va dir el carnisser que dirigia l’Alemanya nazi.
Dinam a Kars en un restaurant popular i amb excel·lent menjar casolà!. Sembla que dinam de bollit de carn i verdures, esbargínies farcides i tombet amb carn. Què més voleu? Ayran (iogurt amb aigua) i Karpuz U (síndria) per alleugerir les picantones salsetes que acomponyen ses menges. Feim itinerari per les botigues d’aquest paradís de la mel. Mel  en totes les seves varietats i en bresaca quasi viva! Hi ha un carrer dedicat a la mel i formatges!!!!
Relax la tarda. Barber per a en Danieli per tallar puntes, descans per al xòfer principal, i en Yossuf aprofita per visitar la fortalesa de Kars damunt el turó que ho domina tot. També uns vinets al costat de l’hotel en una casa russa de fusta – ocupació russa durant uns decenis que deixà imprompta en l’arquitectura de la ciutat- i xou amb els cambrers. Més sauna i relaxació abans d’escoltar música turca en un local prop de l’hotel. Demà emprendrem una visita cap a les muntanyes de la regió.
PD: Kars és una ciutat molt tranquil·la... Com deu ser nevada a l’hivern???
Antiga capital d'Armènia: Ani!!!

Casa russa de Kars

Carrer comercial de Kars

Interior d'una casa russa... Marc s'escalfa

Comprant bresques de mel!

No hay comentarios:

Publicar un comentario