lunes, 11 de julio de 2011

Malatya... nòmades pel camí

10 de juliol de 2011
Sortim a primera hora del matí de Divrigi direcció Malatya per una carretera sinuosa i estreta (al manco els primers 100 km) que traspassa la cadena muntanyosa del Taurus. La carretera no és més que clapes d’asfalt combinades amb ripi (terra i grava) i de tant en tant, apareixen clots com  tombes que fan returar el cotxe.
Només es contemplen una successió de muntanyes pelades amb un color dominantment groguenc però amb taques verdes de vegetació, i és què la vida resulta ser bastant sofrida derivada de la complexitat geogràfica i l’adversitat climatològica, a més a més, aquesta s’ubica principalment en estrets i canons resguardada del vent gèlid a l hivern i sec i calent a l’estiu.
De sobte divisam tendes de campanyes juntament amb construccions primitives de pedres que fan de refugi a la ramaderia... sí senyors!! Ens trobam els primers nòmades!!! I deim els primers perquè al llarg del camí veim uns quants assentaments.
En Daniel, interessat sociòleg, fa un interrogant al camí... i demana als altres companys la possibilitat d’aturar-se i conèixer més profundament el seu estil de vida. Òbviament que la resposta ha estat positiva però la qüestió és... com ens involucram dins la seva vida (sense parlar ni papa de turc o kurd) i sense que ens tirin pedres o pitjor.. una perdigonada!?
El truc de turistes perduts que demanen comprar “paynir=formatge” funciona i també el truc de ser uns curiosos estrangers innocents és encertada. Encara més... diguem que son benvinguts als dos assentaments que visitam, ja que ens ofereixen per la nostra visita un deliciós però amarg iogurt!!! Ummmm Donam algunes lires o productes del mercat que havíem adquirit el dia anterior com taronges i galetes, com a mostra d’agraïment. UNA EXPERIÈNCIA ÚNICA!!! Ja val la pena fer aquesta quilometrada per veure una comunitat nòmada en l’exercici de les seves funcions!
Finalitzada les muntanyes però sense deixar la immensitat de la planícia cultivada principalment de blat contemplam altres assentaments, però.... aquestes comunitats no tenen bestiar i es trobem en llocs poc apropiats per desenvolupar una economia digna i en condicions higièniques correctes. Per altra banda son famílies molt nombroses... hi ha molt d’infants...  eip! Tenen la pell de color d’oliva! Clar!,  també son nòmades però diferents dels altres... son gitanos!  Uauh!!!! Gitanos errant encara pels confins d’Àsia Menor!  Tota una descoberta. Per qüestió d’integritat física decidim no aturar-nos!!!! Ja tenim certa experiència amb gitanos nòmades romanesos!
A les rodalies de Malatya trobam altres assentaments.... sí...sí... tendes de campanya al costat de milers de albercoquers.... però aquesta vegada son temporers que venen a fer la collita de l’albercoc, que per cert, és per juliol.
L'economia de Malatya es basa fonamentalment en l’exportació d’aquesta fruita... hi ha milers i milers d’albercoquers que ronden la ciutat. Fent honor a la saborosa fruita la compram i começam a menjar-la. Encara no sabiem el seu efecte laxant fulminant! Ja sabeu, si teniu problemes d’estrenyiment... menjau albercocs.
Dins el Bazar de Malatya trobam albercocs de tot tipus, castes i colors... a més d’olis, cremes, xampús i altres cosmètics extrets de l’albercoc. Uff..!  També els botiguers et solen obsequiar amb albercoc quan fas qualque compra o per gust de parlar amb un turista! Ja estam farts de l’albercocada!
Hem triat un hotelet anomenat “Yeni” que vol dir “Nou”.  Es troba just entre el Mercat i el Hamami Çarsi... i com no, aprofitant l’avinentesa per acabar el jorn al Hamam on trobam tres al·lots kurds que ens fan companyia durant el sopar posterior.
Ja hem arribat al Kurdistan? Per ara, la gent és bastant normal i no dur metralleta ni bombes, tal com mostren constantment per la televisió turca.  Ahhh! els nostres amics kurds volen aprendre català... i la primera paraula que els ensenyam a dir és “Amics”! Ja hem fet amics per sempre!!!
Comunitat nòmada

Escorxant una ovella

Albercocs de Malatya


Mercat de fruits secs: albercocs... Malatya


No hay comentarios:

Publicar un comentario