viernes, 11 de noviembre de 2011

Me'a She'arim

Tel Aviv a Jerusalem. Albiram la ciutat promesa ...
10 de novembre de 2011
El matí el dedicam a visitar Haifa, port antic al costat de Tel Aviv i avui subsumida per la megalòpoli israeliana. Ho feim però cadascú pel seu costat. En Danilo pel seu compte, ja que no li ha plagut l’inici del tour a peu per Tel Aviv que ha contractat el dia anterior. El seu esperit indòmit  no li permet estar unes hores a les ordres d’una guia, mentre que en Josepi prefereix escoltar les explicacions de la guia i escoltar els comentaris pertinents... No obstant el grup guiat era de gent jubilada, això sí! Cal ser àgil per adoptar postores indòmites...ahhh divina juventut!
Haifa té una ambientació medieval de carrerons estrets i escalonats que pugen i baixen per raconets pintorescs amb vistes al Mediterrani. Des del turó de 300 metres de Haifa es contempla una bona tirada de la Tel Aviv moderna al llarg de la platja quilomètrica farcida de torres de pisos i apartaments luxosos en enormes torres que res han d’envejar a altres molt familiars a nosaltres en altres indrets de la mediterrània ....
I la formació de l’estat Israel, que l’any de la seva fundació tenia 700.000 habitants, compta ara amb 7 milions. Entre ells dos milions de àrabs musulmans i cristians. I jueus vinguts de 60 països. Tel Aviv fou la primera ciutat on es començà a parlar la reconstruïda llengua hebrea. A la terra es parlava Yiddish, l’hebreu mesclat amb alemany del centre d’Europa, rus, ja que entre els importants zionistes fundadors de l’estat d’Israel i el milió i mig que ha vingut a instal·lar-se a Israel des de la caiguda de la Unió Soviètica, la presència del rus en les botigues i carrers de Tel Aviv és molt considerable. A més, moltes cadenes de televisió subtitulen les pel·lícules americanes en rus...
Dinaret a Tel Aviv prou agradable i saborós en bar de joves ... ja toca... pensa en Josep. Partida cap a la ciutat promesa ....
Agafam un sherut (taxi compartit) a les afores de l’estació central que ens costa uns 5 euros per persona i en una hora arribam per una autovia saturada de trànsit a la ciutat històrica de Jerusalem.
Amb les maletes a sobre les nostres espatlles caminam cap a la ciutat antiga pel conglomerat carrer de Jaffa fins que trobam unes cambres econòmiques en un Youth Hostel anomenat Hebron (la cambra individual costa uns 30 euros).
Dutxa, relaxació, recuperar força i visita al barri ortodox jueu “Me’a She’arim”.... Auh idò! Abstenir-se de càmeres de fotos i filmadores, de roba lleugera, de visites en grup i tot allò que pugui ofendre l’integritat de la comunitat! Sembla que hem traslladat als guetos jueus de l’Europa Central... ahhh i del segles anteriors. Llàstima que no es pugui fer cap foto! Ho varem intentar però tothom estava a l’aguait dels nostres moviments!... bé... alguna foto varem aconseguir.
Els homes vestit de negre amb camisa blanca i un capell voluminós passegen a ritme accelerat amb els seus telèfon mòbils a l’orella (no sabem si estan parlant o simplement escolten versos de la Torà o cants religiosos). Tenen penjades dues tronyelles a cada costat del cap i es deixen grans barbes bíbliques de tonalitats diferents en funció de l’edat.
Les dones distancien dels homes, no pel color negre, sinó per la falda llarga i el mocador tapant el cap.
Com no poden llegir el diari o veure la televisió la comunitat ortodoxa s’informen mitjançant les proclames de paper aferrades a les parets, portes, murs o qualsevol altre recó visible de la via pública.
Decidim sopar en un restaurant de la barriada... menjar bastant simple i poc gustós... això sí, dins un ambient ... diguem fúnebre... per una societat vestida fonamentalment de negre.
Finalitzam la jornada visitant el Mur de les Lamentacions... emocionats en veure les pregaries religioses, càntics i altres ritus dels jueus davant les restes del mur del segon Temple de Jerusalem! Una experiència inoblidable i molt però que molt recomanable i enriquidora... per ventura aquí un troba la llum divina!

1 comentario:

  1. Pensau que a la zona del mar mort hi molts de balnaeris i spas. I pregau per els vostres pecats del sexe diví al mur de les lamentacions, jejej

    ResponderEliminar