miércoles, 16 de noviembre de 2011

Ramala i Nablús

Ramala i Nablús
15 de novembre de 2011
Ens llevam d’hora perquè volem visitar les ciutats palestines de Ramala i Nablús que disten 15 i 55 km respectivament de Jerusalem. Encara que les distàncies son curtes, el trajecte és dur per la manca de comunicació viària amb la Gran Jerusalem.
A Jerusalem hi ha dues estaciones, la israeliana – unificada i organitzada- i la palestina – caòtica i fragmentada- . Deim fragmentada perquè no és concentra tota en el mateix lloc.
Agafan la línia 18 (Jerusalem- Ramala) i en 45 minuts –passat el mur de divisió- arribam a l’artèria principal de la ciutat de Ramala on ens aturam per fer un cafetet i uns pastissets en una de les tantes cafeteries “boutique” de la capital administrativa palestina. Els preus son més econòmics i la qualitat supera en creixos a la israeliana. Es perceb un ambient d’orientalisme com el viscut el juliol de 2011 a la ciutat àrab del Kurdistan turc de Sanliurfa.
Recuperades les forces continuam el nostre trajecte cap a Nablús – aquesta vegada en “sherut” taxi compartit- prèvia aturada al complex presidencial i Seus ministerials de l’ANP. (Autoritat Nacional Palestina) on visitam el mausoleu de l’expresident Yasser Arafat.
Els punts de control militars per la carretera son interminables – afortunadament estan en una època de pau- i els assentaments israelians divisats pel camí fan palès una vegada més que el conflicte està lluny d’apaivagar-se.
Entram a Nablús... capital de la insurgència palestina i empaperinada pels “seus màrtirs”. La ciutat antiga amb arquitectura otomana es conserva miraculosament bé, el que la converteix en una fita important per qualsevol turista agosarat. 
El mercat és únic pel seu ambient, pels colors de les hortalisses i pels olors de les espècies, de la carn penjada a les portes de les carnisseries o dels peixos estesos pels corredors dels carrerons estrets i passatges subterranis de la ciutat antiga. Tot això, es conjuga amb uns amables ciutadans que es mostren servicials davant la nostra visita.
Fent honor al nostre tercer viatger “en Marc” que no ha pogut venir entre nosaltres, decidim relaxar-nos al Hamman “Al-Hana”.... Si voleu retrocedir en el  temps, vols congratularà visitar aquests banys turcs que encara s’escalfen de manera tradicional amb el foc de llenya. SUPER RECOMANABLE!

1 comentario: