domingo, 7 de octubre de 2012

Coimbra


Des de d’Oporto ens dirigim a la renombrada ciutat de Coimbra en bus (2 hores aprox),  famosa per la seva universitat construïda en èpoques medievals.  Els usos i costums de la comunitat estudiantil no ha variat gaire durant els darrers centenars d’anys, doncs a part dels protocol·laris nombraments d’autoritats i graduacions i doctorats de les futures generacions, encara es passegen entre l’eixam de carrerons estrets del centre històric centenars d’estudiants vestits amb les seves túniques negres. Mostren amb orgull la seva vestimenta que els proporciona respecte i autoritat entre la població local.

Però Coimbra és més que universitats i al·lots i al·lotes vestides amb capes negres, és una ciutat amb una història remarcada de la cultura portuguesa, ja que en ella reposen les restes dels primers reis de Portugal (Alfonso Enriques) i el seu fill (Sancho I).  Els sepulcres són a l’església de Santa Creu (plaça 8 de maio), just davant del nostre hostal que fa mèrits per la seva poca netedat, únicament el salva la privilegiada posició i els preus imbatibles... 20 euros una doble.

Al carrer comercial principal trobam una pastisseria de luxe (amb tradició amb elaboració de diversos pastissos) anomenada Briosa. També hi ha el celler de Montearroio (Adegua simpaticota) situada just pujant unes escales en front del Jardí de Manga (al costat de la policia i a escassos 150 metros de la nostra pensió bruta) que ens fan les delícies gastronòmiques a preus molt assequibles.

Coimbra actualment és una ciutat decadent, amb cases enrajolades poc cuidades però que precisa ser descoberta amb admiració per la gran cultura que preserva, entre elles els càntics del fado (cançâos de saudade), només recitats per homes provinents de l’àmbit universitari. Un lloc a rememorar és el Cafè situada en la plaça 8 de maio.... ja no només per escolar el millor fado ... i comprovat ...  sinó també per prendre una copa entre parets i ornamentacions d’arquitectura barroca que l’adornen. Ahhh... el fado és gratuït! Auh idò... aprofitau-vos ara que es pot!

       

Coimbra i el seu fado


Rajoles omnipresents

Estudiants pel carrer

Universitat antiga

No hay comentarios:

Publicar un comentario