viernes, 27 de septiembre de 2013

Matmata (Haddej)

Si hem de destacar un dia que recordarem per molt de temps serà avui. Hem decidit fer una excursió per muntanya per arribar a la població de cases soterrades de Haddej... a escassos 7 km de Matmata.

Pel camí hem travessat pels camps de correu de la gent local situats estratègicament entre cruïlles de muntanyes, és a dir, allà on l’aigua discorre quan una ocasional pluja banya les terres desèrtiques. En aquestes zones han construït margades inclinades cap a dalt amb l’objectiu de retenir per més temps l’aigua apreciada. El resultat són taques de verdor encaixades entre les muntanyes pedregoses ataronjades per l’escalfor continu d’un sol que no dona treva. Els cultius son principalment el dàtil i l’oliva.

A més de la grandesa paisatgística s’afegeix pel camí construccions de pedra ben preservades de cases d’una altura amb cúpula final i un mitja lluna metal·litzada color verda al sostre, juntament amb una cisternes al costat,  acuradament emblanquinades.. Deduíem que son petites mesquites.. (les nostres capelletes o ermites) que donen refugi i pau espiritual als pastors d’aquestes conrades... A nosaltres almanco ens ha donat un respir una de les seves estàncies subterrànies, on hem gaudit d’una temperatura més amable.

Us podeu imaginar el contrastos de colors intens no contaminats del blau del cel, taronja de la terra, verd de la natura i blanc cotó de les mesquites.. tot en autèntic encaix i harmonia.

El sahir Mustafà ens fa de companyia durant la visita al poble de Haddej, i ens ensenya una sorpresa inusual... dins una casa troglodita hi ha una fantàstica tafona “tahona com diuen els àrabs” amb la pedra totèmica giratòria, el tronc de magnituds gegantines que premsa l’oliva esclatada i els esportins “crec que es diu així” replets de pasta d'oliva.

A part de la visita a les cases subterrànies hem apreciat la hospitalitat tunicina, ja que en Mustafà s’ha apiadat de nosaltres en plena canícula  i ens ha deixat romandre a ca seva durant les hores centrals del dia.

Mesquita del desert

Camperols


Casa de Mustafà


Tafona


Casa troglodita de Mustafà


Marc durant el camí a HaddejNo hay comentarios:

Publicar un comentario