viernes, 27 de septiembre de 2013

Matmata (Tazmaret)

Amb una parella de colombians motoritzats que romangueren ahir a l’hotel Marhala hem partit avui al matí cap el poble de Tazmaret, a escasos 10 km de Matmanta. Parlant amb la parella de Medellín comprovam que no han descobert la meitat d’indrets que ho hem fet nosaltres amb ritme pausat.. i és que anar amb cotxe no et possibilitat conèixer més.. sinó que et limita a fer kilòmetres sense apreciar els diferents detalls de la vida tunicina. Tanmateix, basta poc de manera intensa que molt sense contingut.

Tazmaret, situat a d’alt d’un tudó, és un poble berberer amb una arquitectura ben preservada de cases de pedra i carrers estrets coronat per la mesquita de color blanca. Hi ha un museu en una casa restaurada dedicat a la cultura berber i el regenta el Sr. Moungi Bouras que intenta preservar la cultura i llengua ancestral (de fet la seva família no sap parlar l’àrab). 

Aprofitam la gentilesa del Sr. Moungi que s’ofereix com a guia per explicar-nos amb passió la història del poble marcada per la lluita constant amb els àrabs. Resulta que les cases de Tamazret estan connectades interiorment per passadissos secrets que permetia a la gent local escapar de les incursions bèl·liques dels àrabs.

Encara que el Sr. Moungi sigui musulmà, té un gran efecte cap als jueus i cristians, de fet ens comenta que el seu poble era principalment cristià abans de la assimilació cultural imposada pels àrabs... i senyala amb gran ímpetu les impromtes cristianes en l’arquitectura actual (la santíssima trinitat, les tres creus... etc) així com símbols que avui en dia els berbers llueixen amb orgull.

Des de Tazmaret hi ha excursions a pobles al voltant interessants.. un d’ells està abandonat (8 km.. només hi viu una família) i l’altra es troba a 3 km per una carretera asfaltada recentment.. Diguem que és un caramel no descrit per la guia Lonely Planet.

Podeu dormir i sopar a la ben restaurada casa de pedra, impol·luta, perfumada i airejada casa del Sr. Moungi per uns 22 euros (la cambra doble).. situada entre carrerons empedrats..  nosaltres hem fet la becada a la casa museu berber, concretament a la gruta fresca situada just davall de la mesquita, entre estores, vestits típics i àmfores que ambientava l’espai.

Si visitau Tunísia no deixeu de venir a Tazmaret per un parell de dia i descobrir els encants de la comarca. Top ten!!!!! The best!!! C’est le plus joli endroit de la regions!

Tornam a Matmata fent autostop i ens atura un camioner prim amb mostatxos...  tímid però respectuós. Avui finalitzam un cicle... mig viatge i demà partim cap a l’illa de Djerba.Mungi i el seu museu


picapedrer de Tazmeret


Panoràmica de Tazmeret


Panoràmica de Tazmeret


Mohamed Rachid

No hay comentarios:

Publicar un comentario