martes, 15 de julio de 2014

Bulgària: Monastir de Rila i montanyes del Piris

Zdrávei! És la salutació búlgar per dir “Hola”. Amb la companyia Bulgarian Air sortim de l’aeroport internacional del Prat direcció Sofia, capital de Bulgària, en un vol sense turbulències i d’una durada de 2 hores i escassos minuts més. És un viatge que compartesc amb en Marc Pereira i en Josep Maria Torres.

Hem decidit visitar Sofia els darrers dies dels viatges, així  que una vegada aterrat decidim anar directament a l’hotel, deixar les maletes per anar a sopar,  i sortir a l’endemà a primera hora del matí.... i això són els plans inicials perquè les coses es comencen a tòrcer tot d’una sortint de l’avió. Així doncs, en Marc havia reservat un cotxe de lloguer amb una data equivocada i quan ens temem de l’errada ja era massa tard perquè la companyia de lloguer ja havia tancat... vet aquí, que ens trobam sense cotxe i sense la possibilitat inicial de visitar aquestes terres balcàniques .

Amb un taxi sortim cap a l’hotel i pel camí trobam una desolada ciutat caòtica, trista i grisa plena d’edificis decadents tipus capsa de mistos on viu una societat amb conducta viària diguem poc acurada.  -Plaff!, quina cosa més horrible, bé... hem de donar temps al temps-.... així que una vegada acomodats a l’hotel ens dirigim cap a la “mexana” o taverna “Manastirstka Margenitsa” que és una buferada turística però que vengut al cas ens va de conya per evitar menjars en mala condicions.

I durant el sopar.... una cambrera de parla hispana anomenada Niki es presenta com la nostra servidora i ens fa una introducció de Bulgària entre plat i plat adoptant postures eròtiques, suposam que és per obtenir alguna bona propina...  i per altra banda un americà, segut en la taula contigua ens convida a una bona botella de vi negre... convertint-se en el nostre improvisitat benefactor... –Caaaa! Quina benvinguda!-

A l’endemà, i una vegada solventat la qüestió del vehicle,  sortim de Sofia direcció Rila, per visitar el monestir que ha donat renom internacional a la comarca... És aquí on Sant Joan de Rila va néixer i viure en un acte d’èxtasi personal. Una pluja intensa ens fa de comparsa durant la visita per complex monàstic mentre escoltam els cants ortodoxos de les pregàries dels Popes. Visitar Rila suposa ensinsar-se dins els misteris i encisaments de la comunitat cristiana ortodoxa, i més si l’ambient és solitari i plujós com el que varem tenir.

Aprofitant l’avinentesa aprofitam per dormir a les faldes de les montanyes de Piris, reconegudes com a Reserva de la Biosfera per la Unesco per la seva biodiversitat i uns dels darrers reductes dels onsos bruns, i dormim concretament al poble de Dobarsko situat a prop de la ciutat de Bansko, on constatam la vida simple i de la gent de la ruralia que encara es mou amb carro estirat per cavalls o pengen fotografies dels seus morts a les portes de les cases.


Bansko és una ciutat enfocada a l’eski, on la classe dirigent búlgara i russa s’entretenen durant les hores diürnes practicant aquest esport d’hivern i acaben la jornada en alguna de les tavernes d’un centre històric ben preservat de carrers estrets i sinuosos.


Monastir de Rila


Pobles de Bulgària


Marc, Dani i Josep


Montanyes de Piris


Camioneta comunista

Pobles búlgars


Forma de transport dels búlgars

No hay comentarios:

Publicar un comentario