martes, 14 de octubre de 2014

Nysiros: Renata i Stelios

11 al 13 d’octubre de 2014

Renata, la nostra estimada amfitriona d’airbnb a Rodes ens va convidar a passar uns dies a la casa familiar situada a l’illa de Nysiros. Aquesta illa, de forma circular, es famosa per posseir un dels volcans més actius de la Mediterrània Oriental amb un cràter perfectament circular de dimensions extraordinàries que encara bull amb força. De tant en quant el volcà es desperta de manera sobtada, fent trontollar tota la terra i atemorint la seva població. En tant això no passa la gent de Nysiros gaudeix d’unes aigües termals i saunes gratuïtes que s’espargeixen per tot el territori de manera volandera.

Però el meu relat no es vol central a descriure l’encisadora Nysiros, sinó que vull dedicar-me a contar-vos la nostra experiència amb na Renata, una encantadora grega enèrgica i hospitalària que ens fa de la nostra estància un somni fet realitat, com també del gran Stelios.

Renata viu ben aferrat a la mar, així que cada dematí, un cop el rei astre s’ha alçat pel firmament, sortim a corre cuita amb banyadors i xancletes  cap a la platja d’enfront i ens capficam alegrement dins l’aigua blava, serena i tèbia de la mar Egea. En quant nadam per la costa, peixos marrons, tortugues, eriçons i altres animalons desfilen al voltant nostre sense cap tipus de por. –Uauhhh, nadar per aquí és com estar dins una peixera- Acabat el bany, la mare de na Renata “una dolça dona de 90 anys que parla un anglès correctíssim” ens complau amb suculents plats típics per dinar.

Na Renata viu una vida bohèmia, assossegada i se sent molt aferrada amb els seus amics, i un d’ells s’anomena Stelios, un filòsof que coneixem en un romàntic sopar entre els carrers estrets del petit poble d’Emporios. La vida de Stelios és molt magnetitzant, ja que fou un deixeble d’un vell monjo que vivia a la península d’Atos i per això ell coneix perfectament el funcionament d’aquesta comunitat monacal al haver passat grans temporades. –Diria que N’Stelios és un asceta ortodox amb una vida pausada, dedicada a la contemplació i a l’estudi de les Santes Escriptures i dels grans filòsofs com Plató, Aristòtil o Sòcrates -

N’Stelios viu a una casa antiga de pedra, mitja rehabilitada i perfectament ubicada a les afores de Mandraki, la capital de Nysiros, amb vistes sobre la mar Egea que tallen l’alè a qualsevol enamorat de la mediterrània. És una casa senzilla però captivadora ja que està plena de raconets i coves amb petites capelletes farcides d’icones, espelmes i cremadors d’olis.

Na Renata insisteix en prolongar la nostra estància però ja disposem d’una reserva a una altra illa que no podem perdre, així que ens sap greu no prorrogar més la visita al paradís terrenal... ara bé, decidim que els darrers dies del nostre viatge sigui una altra vegada a Nysiros venint aquesta vegada des de la costa Turca, això sí, sol·licitam com a  condició que l’honorable Stelios sigui el nostre professor “Daskalos” de llengua grega.

Com n’Stelios es va emocionar al sentir que podia ser el nostre professor, abans de partir ja varen programar impartir les classes a la “platea” de la casa del nostre Daskalo, que no és més que un petit terreny circular aferrat a la paret de la estància principal i ombrejat per unes figueres elegants. – Alça! El simposi ja està programat-

Convertir-nos en deixebles del gran filòsof Stelios ens conhorta i retrobar de bell nou a na nostra estimada Renata ens congratula, però la nostra estada és efímera, així que és hora de partir cap a Santorini. El comiat es fa trist perquè ambdós ja s’han convertit en parts entranyables de les nostres vides.


Ara ja només resta a la memòria els bons records que hem passats amb ells, i la magnífica illa de Nysiros que varem recorre fins a la caldera així com fins dels pobles enfilats a les extremitats més elevades del gran cràter amb el gran cotxe blanc de la nostra amfitriona.Josep, Renata i "la padrina"


Mandraki (capital de Nysiros)


Emporios (poble de Nysiros)


Renata, Dani i Stelios sopant a Emporios


Cràter de NysirosAdéu a NysirosCotxe Renata


Carreteres de Nysiros


Platea: casa de Stelios


Dani: Casa de RenataCarrers d´Emporios


Vista a la mar

No hay comentarios:

Publicar un comentario