jueves, 16 de octubre de 2014

Santorini: la tragèdia cantada!

13 al 16 d’octubre de 2014

Amb el vaixell de la companyia “Blue Star Ferries” arribam a les 12 de la nit a la mundialment coneguda illa volcànica de Santorini entrant per un dels canals navegables i revoltant l’interior del gran cràter d’aigües manses fins arribar al port de desembarcament. Els llums engegats de les cases aferrades a dalt dels tudons de l’illa il·luminen tota la circumval·lació de la caldera fent de l’adveniment un caràcter hipnotitzador.

Hem decidit llogar un cotxet petitó per 25 euros al dia per recorre els escassos 25 Km de llargària de Santorini i durant el nostre trajecte observam amb decepció la gran balearització sofert per una illa que només fa poques dècades vivíem unes poques famílies en plena harmonia amb la natura i dedicades a la pesca i al cultiu de la vinya i la tomàtiga.

Hem decidit fugir del trull turístic i hem agafat un petit apartament rural situat a un extrem lateral de la Caldera – Cal dir que és l’única àrea parcialment preservada de Santorini i per això ho he anomenat com la darrera frontera-. Aquí, i només aquí, és on ens topam els darrers pagesos que intenten dur una vida aferrada a la tradició entre els turistes que constantment fan acte de presència durant el dia quan circulen amb les seves escúters i s’aturen a fer-los fotos com si animals de zoològic fossin.

Però, què és Santorni?

És el parc temàtic més important de tota Grècia, i malgrat el comentari anterior no és gens menyspreable l’espectacularitat geogràfica i el romanticisme d’una capital de carrers estrets i miradors captivadors sobre la gran caldera coberta per la mar serena i blava, així com del seu vell port únicament accessible amb somera o a peu.

Però Santorini no ha estat sempre tan dòcil i a més, és qüestió de temps que es produeixi un nou pronunciament de la fúria volcànica. -Us faig recordar que és aquí on es va documentar l’erupció volcànica més significant de la història registrada fa 3500 anys, provocant l’enfonsament del centre de l’illa, l’aniquilació de la seva població i la destrucció de la civilització minoica cretenca a causa dels terratrèmols i grans tsunamis-. Però podríeu pensar que això és cosa del passat! ... malauradament l’activitat sísmica s’ha anat succeint al llarg dels anys, essent la darrere explosió l’any 1950, just abans del boom turístic, causant la mort a gran part dels seus habitants.


Com han deixat desenvolupar turísticament una illa tan perillosa com Santorini? I com fugiran els milers de turistes quan això passi? I tota la infraestructura turística? La tragèdia està cantada! No vull ser abord d’un creuer quant això passi!


La cara negativa de Santorini


Vista de la Gran Caldera


Cotxet petit per Santorni


Vista de Thira (La Capital)


Pujant del port vell amb somera o cavall


Foto panoràmica de Thira


Carrers plens de turistes


Vista del Cràter


La darrere frontera: cultiu de vinyes


Josep contemplant el cap al tard!

No hay comentarios:

Publicar un comentario