martes, 18 de noviembre de 2014

Capadòcia: II (La vida a Turquia)

Del 14 al 17 de novembre de 2014

Capadòcia: II part

Cada matí ens despertem sobtadament per l’escridassada dels nostres veïnats d’Akköy, -sembla que ens entaferren un cop de massa al cap-. I és que l’esmorzar que ens preparen està llest i per tant cal no tudar massa el temps entre l’escalfor de les flassades del llit.

Ibrahin i Fatima, els veïnats, ens fan delectar just a trenc d’alba (és a dir, a les 8 o 9 del matí) amb sopa de sèmola, carn estofada, ous aferrats, bons formatges i altres suculents plats elaborats amb suma paciència. Intentam explicar que aquest esmorzar és poc apte pels nostres delicats estomacs, però malauradament la temptativa d’ingerir menys aliments fracassa estrepitosament davant els costums arrelats de dues persones que viuen de la pagesia i que tenen per norma suprema els grans esmorzars abans de sortir a solcar la terra.

Al principi la comunicació és dificultosa o quasi nul·la però al llarg de la setmana i amb l’ajuda d’una aplicació al mòbil que ens fa de traductor, començam a entendre el significat de moltes paraules manifestades. -Això és un curs accelerat de turc- Ara entenc alguns dels crits que na Fàtima ens honra cada matí mentre dorm plàcidament, com per exemple “Yumurtá sijác!!!!”.. és a dir, “Ous calents fets”...

Capadòcia es tan gran que necessitaríem un mes per visitar-la. –Caaa! No tenim tant de temps per fer-ho tot- per això hem d’estudiar la situació i triar millor les nostres preferències. Us faig recordar que va ser aquí on va arrelar una de les primeres comunitats cristianes abans d’expandir-se cap a Europa Occidental. Per tant, i vist el panorama triam fer les següents visites:

1-) Acudir a l’enllustrador: Les nostres sabates estan plenes de pols i terra. -Ningú dubte que cal anar amb decòrum per visitar les esglésies i monestirs troglodites que han donat fama i renom a Capadòcia, no?-

2-) Presentar-se al mercat: Som uns grans gourmets i adoram els bons tiberis i com que la gelera de la casa està buida anam a corre-cuita al mercat setmanal d’Ürgüp, on es congreguen tota la pagesia en un espectacle de colors i olors –Si per una cosa Turquia és famosa és per tota casta de productes lactis que elabora casolanament, entre ells, el iogurt, el formatge, la mantega o una crema de llet que no havia vist enlloc i que realça encara més la bona gastronomia turca... és el “Suzme yogurt”-

3-) Dirigir-se al “Haman” o Bany Turc: La neteja del cos és important per catapultar un bon dia entre els pinacles geològics que caracteritza Capadòcia. – És respira història quan en un edifici d’època seljúcida t’escalfes entre les diverses voltes amb parets gruixades acabades en cúpules orientals que s’aromatitzen amb herbes i es caldegen amb vapr d’aigua-.

4-) Adreçar-se a la perruqueria: -Som-hi nois-. Una visita a Capadòcia requereix una bona neteja i tall de cabells.

I una vegada fetes les preparacions prèvies.... acabam les jornades amb una excursió per la Vall dels Coloms, que és famosa per la gran quantitat de construccions subterrànies aferrades a les parets d’una vall sembrada de vinyes –Per cert, pel camí, ens hem topat amb una japonesa que ens comenta amb emoció que està visitant Turquia per 3 dies...un dia el dedica a Istanbul i dos dies a Capadòcia, i astoradament pens... collons... quin estrés-

Conèixer Turquia és assaborir tots els seus ingredients... és el nostre objectiu.


Ibrahim i Fàtima: esmorzar


enllustrant les sabates


Perruquer


Haman d'Ürgüp


Representació del Haman (Na Maria enmig?)


Mercat dels làctics


La Vall dels Colons: vinyes sembrades


Els dos viatgers


Foto comiat: Ibrahim i Fàtima


Pobles abandonats


La Vall dels Coloms


Panoràmica de Capadòcia


Pamoràmica de Capadòcia


Akköy


Mercat




No hay comentarios:

Publicar un comentario