viernes, 21 de noviembre de 2014

Güzelyurt, un poble rum.

Del 17 al 20 de novembre de 2014

Capadòcia: III part (Un poble Rum)

Kadir és un home d’una setantena d’anys amb cara sofrida delatora de la vida pagesa dura i sacrificada, que viu una vida solitària, sense família, i que actualment regenta una pensió de tres cambres al centre de l’històric poble de Güzelyurt. El nostre amfitrió, amb les mancances pròpies d’una persona que no té gens d’experiència dins el món del turisme, es converteix inesperadament en la nostra ombra inseparable per tres dies, convertint-se en el nostre xef de cuina, xofer personal, hostaler, guia i conseller espiritual... de fet, està molt interessat en visitar amb nosaltres els prostíbuls de la comarca, que segons diu, és allà on es desenvolupa tota casta d’activitats escandaloses. –Crec que ho deu conèixer a la perfecció perquè ho explica amb tot luxe de detalls-  El monòleg de les putes sempre s’acaba amb la següent frase: “Sempre podem anar a Tailàndia on és més econòmic que aquí”. –Collons amb el vell, va fora corda!-

Si Akköy me va sorprendre, Güzelyourt m’ha enamorat! És una població estepària als peus del volcà Hasandagi situat a 100 km enfora del centre turístic de Capadòcia. Se caracteritza perquè va ser uns dels darrers reductes grecs (o rums com són anomenats aquí) de la comarca fins que varen ser expulsats l’any 1923 amb l’intercanvi de població entre Grècia i Turquia. El substrat grec del poble es encara remarcable en l’arquitectura civil, centres de culte o en les moltes inscripcions gregues que resten espargides als pòrtics de les cases i parets.

Encara que té una mica d’activitat turística –varem topar amb un sol estranger en tres dies- la vida rural continua el seu camí sense alteracions. De fet, va ser a Güzelyurt on vaig trobar les experiències més grates de tota la peripècia turca i que restaran en la meva memòria amb gran nostàlgia en el futur.

Amb uns paisatges de somni recorrem la comarca de Güzelyurt, fent aturada a la vall d’Ilhara farcida d’esglésies, cases i ciutats subterrànies i també qualque caravansarai troglodita. El paisatge és  tan desbaratat que el director de cinema “Georges Lucas” va voler rodar la pel·lícula “Star Wars”, ja que va quedar profundament inspirat, però la seva sol·licitud va ser denegada pel Govern Turc de les hores.

I entre els pobles de la Vall d’Ilhara les escenes de la ruralia més autèntiques van rodant davant nosaltres que ens convertim en espectadors passius però amb seients de primera fila en la pantalla natural gegant. -Bé, espectadors passius a excepció d’una sessió espiritual protagonitzada per la curandera del poble, que me va afegir a la seva llista una vegada finalitzant la seva obra amb les persones que me precedien-  I vet aquí que involuntàriament la meva vida resta a mercè d’una boja dona de 70 anys analfabeta i poc alimentada que sustenta amb la ma un ganivet esmolat de 20 centímetres que me’l rossega per tot el cos, i en especial pel cap, mentre invoca tots els déus, profetes i dimonis amb una veu apagada i ronca mentre. –Ufff, quina porada... pensava que era un xot a punt de ser escorxat!-

Aquestes jornades varen finalitzar amb un bany termal als peus del volcà Hasandagi entre aigües calentes i mitges fangoses d’un gorg habilitat pel gaudi de la gent local i apreciant el gran contrast de temperatura amb la nit freda d’hivern anatòlic. I dins les aigües, la gent turca mostra gran interès per dos estrangers perduts per terres incògnites... –diria que som el centre d’atenció social, i això es reflexa amb les fotos de concòrdia i comiat posterior-.


Güzelyurt, un antic poble rum, ple d’història i d’històries per viure, ha estat una remarcable descoberta per la Turquia profunda! 


Kadis i Josep: porta de la pensió


Güzelyurt


Güzelyurt


Pastor de Güzelyurt


Gent local de Güzelyurt


Gent local de Güzelyurt


Güzelyurt


Carrers de Güzelyurt


Cases habitades de Güzelyurt


Fent la bugada


Vall d'Ilhara


Vall d'Ilhara


Vall d'Ilhara


Curandera amb el ganibet


Gent local de la Vall d'Ilhara


pobles de la Vall d'Ilhara


El canó de la Vall d'Ilhara


Gent local Vall d'Ilhara


Turba o Mausoleu de la Vall d'Ilhara


Fent el cafè turc


Vall d'Ilhara


Gent local de les termes de la Vall d'IlharaNo hay comentarios:

Publicar un comentario