domingo, 30 de noviembre de 2014

Novi Sad: la ciutat del Danubi

Del 29 de novembre a l’1 de desembre de 2014

Novi Sad és la una ciutat neta, ordenada, agradable, assossegada, preservada, sofisticada, juvenil, alegre... etc... etc... –Se nota que m’ha agradat aquesta ciutat-.

Els carrers empedrats de la fortalesa de Petrovaradin farcida de cases  històriques d’estil austrohongarès però sense haver estat renovades des de fa més de 60 anys, atorguen al districte un flaire d’època bèl·lica de principis del segle XX. Descobrir els seus cantons, esglésies i murada que servia de mur de contenció cap a les aspiracions territorials de l’imperi otomà, bé mereix una visita pausada.

L’àrea metropolitana de Novi Sad, que actualment està dividida pel riu Danubi, l’habiten un mosaic de grups ètnics com el serbi, el croat, el germànic, l’hongarès, el bunjevci, l’albanesos, el jueu, etc.. etc. Enmig d’un centre històric compacte s’alcen temples de confessions religioses diverses que competeixen per captar el major nombre de feligresos entre la població absorta amb tanta cerimònia sacra. Com que el sentiment de pertinença a la nació sèrbia depèn de la llengua que es parli i religió que es processi –o sigui, serbi i cristià ortodox- és fa palès que els grups ètnics minoritaris resten desplaçats del repartiment polític i econòmic. És per això que avui en dia, les tensions territorials que encara assoleixen aquesta àrea dels Balcans restin lluny de ser solucionades. –Esperem que no acabin amb guerres fratricides-

Però fa fred, i la millor manera d’escalfar-se no és acudir a la Deessa de la Fertilitat del Danubi o a la serventa de torn que espera un bon mosso mediterrani, sinó que l’èxit de la comesa és prendre uns bons glops de Rakija -la beguda nacional- que amb la seva alta graduació alcohòlica, fa incrementar la temperatura corporal a nivells suficients per fer despullar algunes de les capes de roba que cobreixen el cos...  i fins i tot, posen vermelloses i tendres les galtes que minuts abans apareixien gèlides i dures.


Com que els serbis –entesos com tot el grup de persones que viuen a Sèrbia- tenen una capacitat de relació humana extraordinària i nosaltres no ens quedam curts, allà on anam, bé sigui a una església, a un museu o a una trobada social, els nostres amfitrions acabam per oferir-nos la famosa beguda alcohòlica que prové de la destil·lació de prunes, albercocs o raïm. –Alça, uns bons glops de rakija per continuar el camí, sempre brindant per Sèrbia i la seva afectuosa gent. SALUT!-


Interior de la Fortalesa de Petrovaradin 


Carrers de Petrovaradin


Rakija pel carrer


Serventes anti fred


Deessa de la Fertilitat (La Dama del Danubi)
(Donja Branjevina Goodness)


Rakija al museo


Rakija a l'església ortodoxa


Danubi


Rakija a una festa


Carrers de Novi Sad


Sinagoga de Novi Sad


Església catòlica hongaressa a Novi Sad


Interior església ortodoxa


Hotel Vojvodina: Novi Sad


Carrers de Novi Sad (zona comunista)


Vistes de la meva cambra (apartament d'airbnb)


Carrers de Novi Sad


No hay comentarios:

Publicar un comentario