miércoles, 5 de noviembre de 2014

Tessalònica: La antiga ciutat de les tres cultures.

De l’1 al 3 de novembre de 2014

Tessalònica

La capital de Macedònia fa honors a personatges històrics vinculats com el gran guerrer Alexandre Magne o l’arxiconegut filòsof Aristòtil i també, encara que de manera més discreta, al gran mariscal Kemal Atatürk, pare de la pàtria moderna turca que va néixer i viure a Tessalònica en el si d’una família musulmana.

La meva nova visita a la segona ciutat d’importància de l’Imperi Bizantí pretén aprofundir més sobre quin va ser el tramat social d’una ciutat que s’enorgullia d’aplegar entre les seves murades les tres grans religions monoteistes, és a dir, el cristianisme, el judaisme i l’islamisme, fins que a principis del segle XX l’apocalipsi va arribar sobtadament.

Els primers en desaparèixer varen ser els musulmans arran de la guerra grega-turca que va acabar amb l’acord d’intercanvi de població entre les parts en conflicte. Les famílies deportades es varen veure forçades a abandonar les propietats i vincles socials. La família del gran Kermal Atatürk també es va incloure en la llista dels deportats.

De les tres cultures se’n va perdre una i amb ella va desaparèixer un dels pilars del teixit social.

Però va ser en el context de la Segona Guerra Mundial quan Hitler va decidir conquerir Macedònia i de pas, massacrar la població jueva que era d’origen principalment sefardita . -La llengua cervantina o ladí que s’escoltava entre carrers del call de manera majoritària va desaparèixer de soca-rel amb l’extermini del 97 % de la seva població (Actualment, i segons fons investigades, el ladí és recordat vagament per algunes persones d’edat).

Cal mencionar també, que la llengua catalana també era parlada entre aquells jueus d’origen mallorquí o gironí o d’altres calls dels països catalans, encara que el seu nombre de parlant era bastant reduït.

I ja a mitjans del XX només restaven cristians ortodoxos en una ciutat que havia caigut en desgràcia i que de les hores mai va tornar a aixecar el cap.

Tessalònica és avui en dia una ciutat mal planificada urbanísticament, sorollosa, amb un intens trànsit angoixant i amb una població que mostra indiferència absoluta per la conservació dels monuments històrics.. a títol d’exemple vull ressaltar que les murades bizantines que envolten la ciutat vella se troben en un estat lamentable de conservació.


Tessalònica podria haver estat una ciutat avantguardista i de pluralitat cultural però l’embat irracional humà del segle XX i el caràcter agressiu de l’actual grec cap al substrat històric o la diferència racial, l’han convertida en un territori deprimit. 


Sinagoga sefardí: grup d'israelitas en la recerca de símbols jueusCapelles ortodoxes ofegades pel ciment


Llibres en Ladí


Kemal Atatürk (casa natal)


Barri turc


Passeig Marítim


Barri Turc


Murades Bizantines


Carrers poc embellits de Tessalònica


Alexandre Magne


Agora romana-bizantina de Tessalònica


No hay comentarios:

Publicar un comentario