viernes, 5 de diciembre de 2014

La massacre de Vukovar

Del 3 al 5 de desembre de 2014

La ciutat croata de Vukovar

A la ciutat de Vukovar situada a la ribera del Danubi no fa temps vivíem amb unió les comunitats sèrbies i croates que se diferenciaven únicament per la religió que processaven. Fins que un dia, amb el desmembrament de la antiga Iugoslàvia i declaració d’independència de Croàcia, la comunitat sèrbia se sentí desemparada de la nova pàtria i s’alçà en armes pel control de Vukovar i la seva comarca.

Els serbis de Vukovar, minoritaris en població, però amb el suport del totpoderós exercit iugoslau, controlat per mandatari Slobodan Milosevic (president de Sèrbia), prest es feren amb el control de les rodalies de la ciutat, encetant un dels més terribles setges de la guerra dels Balcans. Durant aquest temps, la ciutat fou bombardejada per terra i aire de manera despietada, apagant la vida de molt dels seus habitants i destruint el 100 % del seu patrimoni arquitectònic. –S’estima que la potencia de totes les bombes llançades a Vukovar equivaldria a la força de dues bombes nuclears-.

Els civils croats atemorits pel foc creat, en un intent desesperat de salvar les seves vides es varen refugiar a l’hospital comarcal que va ser declarat ària d’exclusió militar. I una vegada reunits en el mateix punt, els serbis, en un acte qualificat de crims de guerra per la Cort Internacional de la Haia, els apressaren (fins i tot als malalts) i els traslladaren a l’hangar de la granja porcina d'Ocvara situada a escassos 8 km del centre de Vukovar, on varen ser torturats i finalment assassinats. –Un dels botxins de la població croata fou el fins a les hores, batlle de Vukovar, el serbi “Slavko Dokmanovic", que no va tenir escrúpuls de formar part dels escamotsde la mort contra els habitants de la seva ciutat-

Aquest fet històric és conegut internacionalment com “La Massacre de Vukovar”. Una pàgina de la història amb molt de punts foscos encara avui en dia, ja que manquen per descobrir cents de desapareguts espargits en fosses no localitzades.

Els dos dies que passejam per la reconstruida Vukovar, ens centram a visitar els memorials de les víctimes, el hospital de la mort, les fosses comuns i altres símbols relacionats amb la guerra fratricida de 1991. Tenim la sort que ens acompanya en “Vlatko Burek” antic combatent croat que va defensar la ciutat contra el serbis, i per la qual circumstància va ser arrestat i traslladat a un camp de concentració durant un any. Segons ens relata amb mirada trista, a finals de 1991 més de 4000 persones varen perdre la vida, entre ells, la seva germana.


Constatem que les dues comunitats, que una vegada formaven un grup homogeni, actualment viuen separades i enemistades pels esdeveniments històrics. La guerra és una ferida encara oberta que tardarà generacions en soldar-se.


Entrada a a ciutat


El riu Danubi al costat de Vukovar


Memorial al morts


Deposit d'aigua danyat per les bombes


Edificis històrics foradats per la metralla


Fossa comú (Ocvara)


Cada creu representa un desaparegut 


Veïnat de Vukovar


Carrer principal de Vukovar durant la guerra


Vlatko Burek al cementeri de Vukovar


Façanes de Vukovar


Hospital de Vukovar


Vukovar... 23 anys més tard

No hay comentarios:

Publicar un comentario