lunes, 15 de diciembre de 2014

Mostar

Del 10 al 13 de desembre de 2014

Mostar: punt final!

Se necessitaria alguns mesos per arribar a conèixer i entendre la complexitat de la gent de Bòsnia i Hercegovina, així com visitar els llocs més emblemàtics d’aquest país petit dels Balcans, però qualque moment he de posar punt i final a un viatge que ja s’aproxima als dos mesos i mig, i les causes de la meva retirada són:

-      Europa s’ha submergit en un profund somni hivernal, on les baixes temperatures, vents gèlids i dies curts, fan del viatge una tortura constant.

-    La maleta, que tan lleugera va sortir de casa, s’ha anat omplint inesperadament d’objectes, llibres i records de les terres visitades amb el pes extra a carregar.
-      L’enyorança d’amics i familiars en dates pròximes al Nadal és un altre reclam per la tornada a Mallorca.

Faig cloenda del viatge a l’emblemàtic pont de Mostar, símbol de la unió de les dues religions que tan pacíficament havien conviscut fins al 1991. -Dissortadament.... el pont va ser destruït pels croates amb l’objectiu de tancar el pas als combatents musulmans, auh... basta... avui no vull centrar-me en les disputes territorial de fa 20 anys-.

La reconstrucció de Mostar, encara que incompleta, meravella a qualsevol turista que decideix visitar-la. El valor arquitectònic, cultural i històric de barri antic li ha atorgat la categoria de patrimoni mundial a protegir per la UNESCO. En especial, ressalta les cases d’estil otomà, els diversos ponts de pedra o els carrers comercials d’estil medieval.

Però l’empremta que els otomans varen deixar sobre Mostar va més enllà de la seva arquitectura, gastronomia o l’adopció/imposició de l’islam per part de la gent local, sinó que també es manifesta en l’extensió del missatge de Mevlana i l’adopció de la corrent sufí com a norma de conducta i ensenyament.

Arran d’aquest fet, es va construir el monestir de Badaj, situat a 8 km allunyat de Mostar i considerat una de les obres arquitectòniques més belles d’influència otomana. –Som-hi, nois! Cap al monestir de l’ordre sufista. Ja puc ben dir que Mevlana ens ha seguit durant tot el viatge-

Pel fet d’haver visitar Konya fa un mes aproximadament, me guany l’afecte dels musulmans que visiten Badaj. És aquí on les fotos de rigor es disparen entre jo i els seguidors sufistes per commemorar la meva visita en aquell racó del món. –Me sembla, per la cara de delit que posen els nous admiradors, que per haver vist la turba de Mevlana hagi absorbit part de la seva espiritualitat- En tot cas, el magnetisme transmès per conèixer qui era Melvana, per simular un Sema o per mostrar les nombroses fotos de Konya que magatzem al mòbil, omple de goig als sufistes de Mostar.


Com diu Mevlana a les seves escriptures “Déu és amor,i qui es desvia d’aquest camí, perd el contacte amb Déu”. Els bosnis que lluitaren en nom de Déu varen perdre el seu missatge.


Mostar


Mostar i el seu pont


Badaj


Seguidores de Mevlana


Badaj: monestir


Sema


No hay comentarios:

Publicar un comentario