lunes, 3 de agosto de 2015

La Ciutat del Cap

La mítica Ciutat del Cap!

Varen ser els holandesos que colonitzaren la costa africana del sud en la recerca d’una nova vida que generés prosperitat i evités els mal de caps religiosos. Triaren la Ciutat del Cap per la seva meravellosa ubicació geogràfica i per la benigna climatologia mediterrània.

Ningú nega que dos dies complets a una ciutat de renom internacional no basta per conèixer res, però aprofitam el temps per recórrer els indrets d’interès turístics més emblemàtics i en submergir-nos un poc en la història que envolta la ciutat.

La Ciutat del Cap té trets que cal enfocar:

1º) La raça social determina el lloc de residència. Encara que l’Aparheit va ser abolit l’any 1989, les diferències socials entre els blancs, indis (i assimilats) i blancs (i resta d’europeus) són més que evidents i més pronunciades que en altres ciutats sud-africanes. Els negres viuen a les terribles Townships ubicats a les afores de la ciutat. Aquests guetos no són més que barris de cases terriblement senzilles (de metall normalment) sense llum, aigua, clavegueram i altres servicis. Els indis s’ubiquen al centre financer i voltants, és a dir, allà on al cap al tard la gent escampa fins a la l’arribada del nou dia– Diguem que és com un toc de queda a causa de l’alarmant inseguretat-  I els blancs se situen a les àrees de cases victorianes i centres costers de luxe.

2º) És una ciutat per anar a peu. -Sí!!! L’extensa Jobourg o la enjardinada Pretòria inhabiliten visitar-la amb el mitjà de transport més còmode... les cames!!! Però Ciutat del Cap és diferent, al tenir un centre financer i històric compacte que permet gaudir-la sense necessitat d’agafar el cotxe-.

3º) Sud-àfrica no destaca per la seva gastronomia, però la Ciutat del Cap pot sorprendre als paladars més exigents amb una gama de restaurants de qualitat. -Destacam el Black Sheep, regentat per un simpàtic xilè que va fer fortuna a l’Àfrica de la reconciliació!-

4º) L’anglès com a llengua de cohesió social no ha substituït a l’antiga llengua pròpia dels antics holandesos, l’afrikaan!. -L’estima, promoció i conservació d’aquesta llengua fa enveja, sobretot per la manca de sentiment arrelat a la societat balear-.

5º) No és pot deixar de visitar el Jardí Botànic, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco per la seva gran col·lecció vegetal i per contribuir a la promoció, recerca i conservació del patrimoni genètic a nivell mundial.


A dia 1 d’agost de 2015 acabam aquest país de gran contradiccions. El país modern, avantguardista, net, ordenat i amb gran infraestructures terrestres s’intercala amb infinits Townships que fa tremolar al més sensible dels mortals. A més, la segregació racial encara és evident a nivell cultural i econòmic i no té vista a desaparèixer.  Vet aquí el nostre viatge!!! Adéu Sud-àfrica!!! Adéu terra del gran líder Madiba o Nelson Mandela!


Marc per Cape Town


Cases victorianes


Imatge panoràmica


Centre financer


Cases victorianes

No hay comentarios:

Publicar un comentario