lunes, 12 de octubre de 2015

El Gran Puszcza de Bialowieza

Des de la ciutat de Bialystok ja s’anuncia la presència del bisó europeu. Aquesta espècie d’herbívor que va estar a punt d’extingir-se, ha retornat amb força a l’àrea fronterera polonesa i bielorussa. Les autoritats i comerciants, coneixedors del seu potencial, aprofiten la presència del mamífer per publicitar els seus productes o donar valor al seus projectes,  en en un to a vegades grotesc.


Tanca publicitària de Bialystok


La història del bisó europeu està integrament associada amb la conservació del seu hàbitat que s’estenia per tota l’Europa Central. Amb la revolució industrial, la tala d’arbres es va accelerar i la floresta del centre europeu es va contraure, a excepció del bosc de Bialowieza per ostentar el títol de coto de caça dels tzars de Rússia. Ja a principis del segle XX, amb la pujada dels soviets i la caiguda de la dinastia reial, la reserva va deixar d’existir i el bosc i la vida salvatge va quedar a mercè de les necessitats comercials i la condícia dels caçadors, és aquí, quan Bialowieza fou mutilada en un 70 % i el bisó europeu caçat fins a l’extinció!–“Adéu bisonet”-Poble de Bialowieza

I ara vos fareu la pregunta... -què va passar amb el 30 % restant?-Com va ser un àrea privada real durant segles, cap persona tenia dret a desenvolupar activitat, i això va propiciar la seva preservació. Actualment ha esta declarat com el darrer bosc primogènit de la planícia europea. – Diria que el bosc de Bialowieza és un exemple o relíquia de com devia ser Europa abans de l’arribada de l’home-.

Actualment el bosc de Bialowieza s’ha eixamplat, protegit i constituït com a parc natural... i a més ha estat declarat reserva de la biosfera per la UNESCO. Avui en dia a bosc es calculen que hi ha uns 1000 exemplars de bisons europeus.

El centre de recepció del parc natural es troba a la població que dóna nom a l’àrea, o sigui a Bialowieza, i se constitueix com un punt excel·lent per obtenir informació, visitar la reserva de cria i conservació dels bisons europeus, fer excursions a peu, rodar amb bicicleta per camins pintorescs, empapar-se de l’exposició d’història natural del museu municipal, visitar un Skansen, seguir les petjades dels tzas . etc.. etc... – O sigui, que una bona setmana perdut per Bialowieza no resulta descabellada-. Però dins l’àrea primogènita no està permesa l’entrada sinó és amb un guia oficial i amb una durada limitada de 3 hores!!!! -I òbviament el primer que vaig fer en arribar al poble, fou contractar el meu guia portuguès, anomenat Joâo.-Rutes amb bici: zona de lliure circulació

Entrar en les entranyes de la zona de protecció màxima és un viatge en el temps, és com si d’un parc juràssic és tractàs. –Pensau que no ha estat alterat mai per ningú!- Grans roures, oms, til.lers, pinasses i fins i tot avellaners d’altures espectaculars, amb troncs amples i forts i amb edats que oscil·len entre 600 anys a 2000 anys -sí.... sí... he dit... 2000 anys- se succeeixen a mesura que caminant pel GRAN PUSZCZA, sota la penombra del bosc. La policromia dels fongs marronecs, la molsa verda i fullaca groguenca caiguda dels arbres en temps de tardor ens donen la benvinguda a un bosc ufanós però clar en el seu interior –no hi ha competència arbòria per la manca de llum-. El cants dels ocells en la recerca de la parella perfecta per crear una família ens acompanya durant el trajecte, mentre que el guia Joâo ens resalta els beneficis de la matèria orgànica morta “arbres caiguts principalment”! Diguem que el gran Puszcza estimula tots els sentits i resulta ser en una fita bàsica i ineludible de qualsevol viatge per Polònia!
El Gran Puszca (zona d'alta protecció amb el guia Joâo)

La nostra estada per Bialowieza es prolongarà tres vespres amb la finalitat de poder veure l’animal que ha donat sentit al Gran Puszcza. La gent del poble ens ha assegurat que sovint, però no fixo, els bisons solen sortir del bosc a trenc d’alba per pastar a les clarianes de les rodalies del poble,.... i vet aquí que, cada matí, com a beneits progamam el despertador a les 5 del matí per encetar el dia.

Una vegada sortit de calent llit i de la protecció de l’hotel, un intens fred siberià recau sobre mi, fent-me davallar la temperatura corporal i encetant un seguits de tremolors, com si d’un atac d’epilèpsia es tractàs.  Però en una d’aquestes expedicions, i abans de la sortida del rei astre, top amb l’animal que venia a cercar... fent un cara a cara apassionant!!!! La pell se m’alça, com si de galina fos, el cor me comença a bategar amb força, l’alteració sanguínia es dispara i l’adrenalina me puja...  tot plegat fa que la temperatura corporal me pugi un poc, les galtes me tornin vermelles i les mans paralitzades per l’intens fred responguin a l’odre comanada..... Topar-se amb un bisó és un dels moments estel·lars de la vida difícil d’oblidar... diria que és assolir un estat d’estasi inigualable! Polònia guarda grans sorpreses!


Topada amb bisons

Bialowieza destaca per tenir una oferta complementaria excel·lent, a uns preus realment assequibles, com el restaurant Stoczek 1929, on aprofitam a tastar el bisó, especialitat culinària que s’elabora de manera diversa. – Perquè us faceu una idea ..un dinar per dues persones ens va sortir per 13 euros -! Però també destacaria la preservada estació del tren amb les maquines i vagons que pertanyien al tzar de Rússia, actualment restaurades i convertides en un dels millors restaurants de Polònia!!!! El Restaurant Carska!!!


Stoczek 1929


El Restaurant Carska!, antic tren usat pels tzars

Però si vull destacar qualcú de Bialowieza és el senyor Hans, un humil pagés, dedicat a l’elaboració de mel de manera artesana que ens reb sempre amb un gran somriure i amb fort parlar perquè l’entenguem millor! –Poc útil cridar perquè no enenem ni papa- Caic a la temptació de comprar-li dos pots de mel de til·ler d’una textura fina i dolça però sense exageració, que guarda amb gelosia a la cuina de fusta antiga de la part del darrera de seva.  -Da-li cebes, compra mel!!!-Hans i la seva mel


Tres dies menys en la nostra vida, però viscuts amb intensitat, i acabam les jornades en el balneari del hotel Bialowieski, on un simpaticot massatgista acaba fent-nos un espectacle taurí babau o gens clamorós dins el calor de la sauna i amb un fons de música de “Paso Doble Español” això sí, havien de romandre en pèl!!!  -Ufff.. quina vergonya-!


Hubert abans de l'espectacle tauríDeixam Bialowiza amb mirada melancòlica de la gent que hem conegut i dels grans moments viscuts, això sí, amb ànsies de tornar una altra vegada! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario