domingo, 18 de octubre de 2015

Kazimierz Dolny

Kazimierz Dolny, o la vila que fa honor al rei Casimir, està emplaçada a la ribera del riu Vístula en el sud-oest de Polònia, direcció cap a la frontera d’Ucraïna. Per ser un poble amb accés directe a una de les antigues vies de comerç europeu, com és el Gran Vístula, la va atorgar protagonisme històric i la va permetre desenvolupar econòmicament.


Port fluvial sobre el Vístula (al fons es poden veure dos graners)

Kazimierz Dolny es va especialitzar en la producció de grans de cereals que eren transportats riu a baix, direcció a la ciutat portuària i comercial de Gdansk, situada a la costa del mar Bàltic, i des de allà es garantia la seva distribució pel tot el nord del continent europeu, ja que Gdansk era membre de la Lliga Hanseàtica Alemanya.  –Fa dos mesos visitava la ciutat de Bergen que també formava part del comerç internacional nord europeu-.


Kazimierz Dolny va saber aprofitar els beneficis de la Lliga Hanseàtica, i els seus habitants es varen convertir en nous rics comerciants amb influència social i econòmica. –La nova burgesia s’arrelava amb força pel vell continent-.

Els milers de tones de cereals produïts s’emmagatzemaven en graners de grans dimensions els quals s’ornamentaven fastuosament amb l’objectiu de donar imatge i prestigi a la firma familiar. I, a més dels graners, les cases també foren engalanades d’acord amb els patrons influents de l’època. Vet aquí que, gràcies al comerç del gra, Kazimierz Dolny va sortir del anonimat per convertir-se en una vila renaixentista de renom.


Graner

Però les plagues del XVIII i la caiguda de la demanda va provocar la fallida comercial de gra de Kazimierz. Fou aquí quan els graners varen deixar de complir la seva funció,  convertint-se en estructures obsoletes abandonades que acabaren desmantallant-se, esbucant-se o simplement desapareixent.  Però durant el segle XX, la història va donar una altra oportunitat a la vila, quan es varen considerar que els ruïnosos graners que restaven –pocs en comparació en el passat gloriós- podrien ser reformats i usats amb fins turístics,  i fou quan es reconvertiren en hotels o restaurants... o fins i tot en museus etnogràfics. La vila renaixentista de Kazimierz Dolny va ressorgir de les cendres per connectar-se a la industria del turisme.


Graner abandonat

Però aquesta vila no és només un antic port fluvial farcits de graners històrics, sinó que també destaca per les gorges naturals que travessen ufanosos boscos formades per corrents d’aigua de pluja. Aquestes gorges actualment són camins pintorescs on sobresurten les arrels despullades dels arbres en la recerca d’un sostre més profund. La singularitat i el caràcter màgic de les gorges de Kazimierz ha inspirat a nombrosos artistes, escriptors i poetes i recentment a cineastes i han contribuït a donar-li un aire bohemi a l’antiga vila comercial. Actualment Kazimerz està farcida de galeries d’art on escultors i pintors exposen obres inspirades en el caràcter màgic del municipi.


Gorges


Gorges


Actualment Kazimerz Dolny s’alça com un poble de carrers i places belles i alegres, únicament descolorides pel gris del dia que no permet passar ni un raig de llum solar, com també, per les gitanes que intenten rapinyar-te les butxaques en els seus intents d’atraure el teu interès.


Plaça principal


Carrers


Plaça del Mercat amb el pou central


Donam cloenda a la vila, sopant a l’exclusiu restaurant “Stara Lazna”, antic graner, que s’alça com una de les joies gastronòmiques de la cuina polonesa per un preu molt raonable i que hauria de formar part de la ruta gastronòmica del país. –Polònia realment és un país assumible per totes les butxaques-.


Restaurant Stara Lazna


Abandonam Kazimerz Dolny, amb la tristesa del recordatori de l'extermini del 65 % de la població local durant la Segona Guerra Mundial - principalment jueus que eren majoria fa 70 anys,-.La població actual jueva a Kazimierz és de "0"!.
Sinagoga de Kazimierz

No hay comentarios:

Publicar un comentario