viernes, 9 de octubre de 2015

Varsòvia (El gueto jueu)

Amb Vueling deixam Barcelona i sobrevolam la planícia de Mazòvia -la qual s’havia de convertir en el graner del III Reich Alemany- abans d’arribar al nostra destinació inicial, la gran capital de Polònia, Varsòvia! Només el seu nom me fa rememorar els nombrosos episodis bèl·lics que tengueren lloc durant la devastadora II Guerra Mundial. Però me preocupa caure al ridícul estatus de ser vist com el cansí turista encuriosit per un tema que tal vegada els varsovians ja no recorden o simplement intenten oblidar.Plana de Mazòvia

Ara bé, el meu interès no és gens atrevit i els fatídics relats de la Gran Guerra han marcat la societat varsoviana fins al punt que, encara avui, és un assumpte molt calent i extensament parlant. -O sigui, les traces bèl·liques són uns dels reclams turístics més cabdals i tal vegada sigui el clixé més estereotipat de Varsòvia-.  

Com és pot oblidar la mort de més de 800.000 varsovians o la destrucció del 85 % de la ciutat?!... -essent el gueto jueu el barri més arrasat fins al punt d’arribar a desaparèixer del mapa terrestre!-

El centre històric va ser reconstruït de bell nou d’acord amb els traçats històrics (tal  esforç monumental li ha propiciat el reconeixement per la UNESCO), però l’antic call jueu (tan bohemi i actiu culturalment en la seva època) convertit en temps de guerra en el “gueto” no va tenir tanta sort que la ciutat vella, així doncs, els pro soviètics el reconstruïren damunt dels enderrocs de la devastació nazi, al típic estil comunista, i el convertiren en un dels barris més avorrit i insuls de Varsòvia. –Ja us podeu imaginar un àrea d’edificis grisos comunistes amb amples avingudes i poca vida comercial-. Ara bé, encara resta una reminiscència que evoca la tràgica història, i són els petits tudons o pujolets que sobresurten a balquena... -I us demanareu....sí és una planícia i així ha estat durant segles.. d’on han sortir aquests tudonets?- Doncs els comunistes no varen tenir interès o voluntat de treure les tones de pedres de les cases esbucades..així que varen construir damunt d’elles!!! 

El gueto de Varsòvia 2015 (edificis construits sobre petits tudonets )

 

Ciutat Vella (encara que els edificis no tenen més de 50 anys)

Actualment mitja Varsòvia està construïda sota els ciments de les cases jueves o per més INRI, damunt del gran cementeri que es va convertir el gueto de Varsòvia. -Només de fam moriren unes 100.000 persones-. Actualment, com a mostra de condol es va construir un monument commemorant els herois jueus per la insurrecció de 1943!


El gueto en 1945Famílies jueves del gueto

La zona manco malmesa per la Gran Guerra va ser el barri de Praga que visitam amb “Free Tour Walking” amb la guia Alexandra, i contremplam amb certa perplexitat per la seva degradació. Ens han recomenat extremar la precaució i sobretot, evitar-lo durant les hores nocturnes, però és aquí on hem assaborit la Varsòvia autèntica, on les xarangues fan actes de presència, on la religió es remarca amb força, on els santuaris s’alcen dins els patis privats dels edificis històrics i on els restaurants locals o també anomenat bars de llet “Bar mleczny” recobren el seu esperit social. –Varen dinar bons plats suculents per 4 euros -. No m’estranya que fos al barri de Praga on el director cineasta “Roman Polaski” va decidir rodar la més famosa de les seves pel·lícules “El Pianista” basada en un fet tristament cert!.


Alexandra enmig!


Carrer de Praga


Vida de Praga


Bar de Llet!


Interior o pati dels edificis del barri de Praga

                                                            
Com a fet curiós d’aquest raval varsovià són els nombrosos grafitis amb els següents eslògans: “TESKNIE ZA TOBA, ZYDZIE!- “Vos trobam a faltar, Jueus”. Amb la desaparició de la societat jueva el raval de Praga va esdevenir en un àrea de degradació absoluta.
Vos trobam a faltar, Jueus

Però la visita a Varsòvia no podia finalitzar sense anar al gran mercat situat al costat de la Estació Central del Tren i malgrat que hi anava amb cert pessimisme, faig palès la gran diversitat de productes i l’excel·lent qualitat dels mateixos! Un mercat acolorit i aromatitzat per la frescor dels aliments, destacant les remolatxes vermelloses i la col fermentada o xucrut, tan característic del centre europeu!.Venda de Xucrut

Tampoc oblidam la vida social marcada per la trobada especialment de Michal en una cerveseria, es tracta d’un polonès silesià que reclama l’autonomia del Sud de Polònia que ressalta per la diferència lingüística i cultural de la resta de Polònia, o també per la topada a una pastisseria del matrimoni Antoni Biada i Anna Sernicka, un català casat amb una polonesa i amb mitja residència a Varsòvia que no dubte en ajudar-me amb el que necessiti i fins i tot ens arriba a oferir hostatge!


Antoni i Anna


De camí a l’estació de trens de Varsòvia amb destinació Bialystok, certa tristesa se m’apodera quan observo que a la via pública resta senyalitzada per allà on passava el mur que separava la vida de la mort, el Mur del Gueto!Traçat de l'antic mur


Monument als herois de la insurreció juevaSàtira antisemita!No hay comentarios:

Publicar un comentario