miércoles, 21 de octubre de 2015

Zamósc "la porta del Caucas"!

Zamósc és la darrera aturada abans d’arribar a la fita final, l’antiga capital de Polònia, Cracòvia. És una ciutat fundada l’any 1580 a l’estil renaixentista italià pel gran visionari Jan Zamoyski, home de família rica que va aprofitar els seus recursos per il·lustrar-se en les universitats més prestigioses d’Europa, entre d’elles la de Pàdua, i que posteriorment va ordenar la construcció d’una ciutat a l’estil italià, fortificada per un sistema de defensa de murades més avançades i garantides per 7 bastions que ajudaven la seva protecció.


El fundador: Jan Zamoyski


Murades de defensa

Però de qui es protegia Zamosc? La ciutat de Jan Zamoyski va ser atacada i assetjada diverses vegades per les tribus bàrbares de l’Àsia Central, com  tàrtars o cors,  però les seves inexpugnables murades i sistemes de protecció la varen salvaguardar de la destrucció. –Zamósc fos la frontera que separa els pobles del Volga amb l’Europa Central-


Comandant cors que va atacar Zamósc


Durant la II Guerra Mundial, Zamósc no va tenir el tràgic desenllaç de ser destruïda, ja que els Nazis entengueren que seria una bona i bella capital de província alemanya, i la batiaren amb el nom de Hitlerstand o Hitlera...en honor al Führer. –Me conhorta trobar una arquitectura originària on la bellesa va extasiar fins i tot als més salvatges-.


Acabada la II Guerra Mundial

Zamósc es configura com una illa arquitectònica de caire italià en mig de la planícia de Malopolska, ornamentada amb estil i carregada amb tot tipus de detalls. La bellesa arquitectònica, la història que ostenta, i la seva bona preservació li ha permès estar inclosa en la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Zamósc destaca culturalment perquè va ostentar una comunitat d’armenis durant l’edat medieval que vengueren com a comerciants important productes exòtics de les estepes anatòliques i perses, o de les muntanyes del Caucas. Una tapiceria acolorida, estores ornamentades, làmpades del mitjà orient, i tot un seguit d’espècies que condimentaven els àpats foren alguns dels productes que aparegueren amb els armenis i que varen ser ben rebuts per una societat atònita davant la seva singularitat.
Decoració de Zamósc

Com que la raresa del mitjà orient va triomfar en una societat descolorida on la remolatxa era l’única hortalissa que donava color a la gastronomia, els comerciants armenis, enriquits amb la venda comercials, s’establiren a Zamósc creant un nucli social propi i diferenciat, però que amb el transcurs dels segles varen acabar essent assimilats per la població local. –Actualment existeix minoria social reconeguda i diferenciada armènia al sud de Polònia, però assentada a la ciutat de Katowice-.


Barri armeni

El substrat armeni encara és visible en diversos aspectes... com la fisonomia amb trets bruscos i morens de part de la població, o en les restes de l’església armènia situada a la plaça del mercat, o en l’arquitectura carregada o simplement, en la gastronomia, caracteritzada per la condimentació amb espècies i salses singulars.


Un lloc ideal per empapar-se d’aquesta cultura tan llunyana, aquí, a la planícia de Maloposka, és al restaurant Muzealna, situat en una casa de l’antiga comunitat, recreada conforme a l’època, i que ofereix suculents plats armenis que te transporten a milers de quilòmetres de Polònia.  -La nostra cloenda a una ciutat plujosa de Jan Zamoyski fou al compàs dels aromes del Caucàs!.-Restaurnat Muzealna

No hay comentarios:

Publicar un comentario